Header_luister-1

Tetsje van der Kooi

‘Zingen is voor mij het leven zelf: soms vol passie en verlangen, soms vol mededogen en verdriet, dan weer heftige emotie of juist stille tederheid. Zingen is het leven liefhebben. Die liefde deel ik graag met anderen.

 

Al op jonge leeftijd kwam Tetsje van der Kooi, lyrisch sopraan, in aanraking met muziek. Zingen bleek haar grote passie en talent. Ze studeerde solozang aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde haar studie aan het conservatorium in Utrecht en de Musik Hochschule te Dresden.
Ze kreeg les van Wendela Bronsgeest, Carolyn Watkinson, Meinard Kraak en Adi le Gué. Ook volgde ze masterclasses bij onder meer Margreet Honig, Bernard Kruysen, Susan Ormont en Anna Maria Ferrante.

Tetsje is regelmatig te beluisteren in oratoria, cantates en missen van onder meer Bach, Händel, Mendelssohn en Brahms.
Ze gaf concerten in Engeland, Schotland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland en in de Verenigde Staten.

Bijzondere concerten waren een optreden voor het toen nog kroonprinselijk paar, prins Willem Alexander en prinses Maxima, met een concertaria van Mozart. Ook uniek was de uitvoering van het Stabat Mater van Pergolesi in een kerkje in de Schotse Hooglanden. In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018 zong ze zowel de Matthäus Passion (Bach) als de Schöpfung (Haydn) in het Fries.

Haar muzikale vrienden zijn Frans Douwe Slot (piano), Jacco Lamfers (piano), Janneke van der Lugt (harp), Jochem Schuurman (harmonium/ orgel), Astrid den Daas (klarinet) en Wytske Holtrop (cello). Bij recitals wordt ze begeleid door een strijkkwartet of ander ensemble.

Samen met haar muzikale vrienden maakt Tetsje eigen programma’s, waaronder kerst- en passieprogramma’s. De afgelopen jaren trad ze samen met deze vrienden op in kerstconcerten voor War Child, eerst samen met Aart Staartjes †, later met Frank Belt als verteller.

In coronatijd vonden Tetsje en haar muzikale vrienden nieuwe manieren om muziek te maken en door te geven. Op Eerste Pinksterdag 2020 gaven Tetsje en Jochem een live (orgel)concert  voor Omrop Fryslân. Op Eerste Kerstdag 2020 en 2021 werd het  Kryskonsert ‘Thús mei Kryst’ uitgezonden.

Jochem Stoer: 0630065551

info@tetsjevanderkooi.nl

Algemene Voorwaarden

CONCERTEN

SAMENWERKING

Fotografie:  Joan van Burg

Avondkleding: Hans Noordstrand

Tekst: Corien Lambregtse

Organisatie: Jochem Stoer